Jadłospis

TYGODNIOWY JADŁOSPIS DLA DZIECI W PRZEDSZKOLU NR 6

 

PONIEDZIAŁEK  17-12-2018              ALERGENY:1,3,7,9

Śniadanie  – Bułka pszenna z masłem, serem żółtym, kakao, herbata z miodem
II śniadanie – jabłka
Obiad – Krupnik z kaszy i ziemniaków, kotlet mielony drobiowy, ziemniaki , sur. z pora, marchwi ,jabłka, papryki z majonezem, kompot wieloowocowy
Podwieczorek –  ciasteczka zbożowe , banany

 

WTOREK   18-12-2018                 ALERGENY 1,3,6,7,9,10

Śniadanie- Chleb pszenny z masłem, parówka z ketchupem, herbata z miodem i cytryną
II śniadanie -jabłka
Obiad  – Zupa  brukułowa , filet z indyka – porcja duszona w sosie warzywnym, ziemniaki ,sur. z kapusty białej, kukurydzy, cebuli z olejem, kompot wieloowocowy
Podwieczorek – koktajl jogurtowy bananowo- szpinakowy, chrupki dł

 

ŚRODA  19-12-2018                     ALERGENY 1,3,6,7,9,10

Śniadanie-  Chleb pszenny, chleb słonecznikowy  z masłem, pastą jajeczną  ze szczypiorkiem, herbata z miodem
II śniadanie – banany
Obiad –Zupa szpinakowa , ryba po grecku z ryżem, ogórek kwaszony, kompot wieloowocowy
Podwieczorek- ciasto drożdżowe z przedszkolnej kuchni ,sok

 

CZWARTEK   20-12-2018                  ALERGENY 1,3,6,7,9,10

Śniadanie- Chleb pszenny, chleb żytni  z masłem, sałatą ,wędliną ,papryką ,ogórkiem kwaszonym, kawa mleczna , herbata z miodem
II śniadanie -banany
Obiad  – Zupa ogórkowa z ziemniakami , kotlet z fileta z kurczaka, ziemniaki , marchewka gotowana  z groszkiem, wieloowocowy
Podwieczorek- jogurt , ciasteczka

 

PIĄTEK   21-12-2018                   ALERGENY 1,3,4,7,9
Śniadanie- Chleb pszenny , chleb pełnoziarnisty  z masłem, sałatą ,pasztetem pieczonym, ogórkiem kwaszonym, rzodkiewką ,kawa mleczna herbata z miodem
II śniadanie – banany
Obiad  -Zupa fasolowa z ziemniakami ,makaron z twarogiem i bitą śmietaną ,  kompot wieloowocowy
Podwieczorek- banany, ciasteczka

 Całodzienny dostęp do wody mineralnej, kompotu wieloowocowego i herbaty.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w doniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujące w posiłkach:

 

PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, pszenica kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne( arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadami, lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  1. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  2. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  1. Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca,

obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)

  1. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  2. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz  ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:

glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Całodzienny dostęp do wody mineralnej,kompotu wieloowocowego i herbaty.


Zapraszamy również
na nasz profil na Facebook

 

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka). Informacje uzyskane za pomocą cookies wykorzystywane są głównie w celach statystycznych. Pozostając na stronie godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce.