Jadłospis
TYGODNIOWY JADŁOSPIS DLA DZIECI
W PRZEDSZKOLU NR 6
Całodzienny dostęp do wody mineralnej, kompotu wieloowocowego i herbaty.
Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w doniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujące w posiłkach:
PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, pszenica kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne( arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadami, lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca,
obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.